zoeken

Zuid-Limburgers Wonen het dichtst bij de natuur

Zuid-Limburgers Wonen het dichtst bij de natuur

woensdag 25 juni 2014| delen:

Nergens in Nederland wonen de mensen dichter bij het groen dan in Zuid-Limburg.

Dat blijkt uit een landelijk onderzoek van de Atlas voor Gemeenten, dat van alle veertig regio's in Nederland de natuurwaarden met elkaar vergeleek. Zuid-Limburg verslaat daarmee streken als de Veluwe of de Gooi- en Vechtstreek.

Noord-Limburg
In Noord-Limburg wonen mensen gemiddeld verder van de natuur, maar hier wordt dat gecompenseerd met een uitblinkende groenvoorziening ín de wijken. Op dit vlak scoort Noord-Limburg opvallend hoog, met een vierde plaats landelijk.

Ver van de zee
Overigens is dicht bij de bossen of midden in het heuvelland wonen, slechts één deel van het onderzoek, net als de kwaliteit van de plantsoenen in de wijken slechts één onderdeel vormden. Ook andere natuurwaarden, zoals water in de wijk en - helaas voor Limburg - de nabijheid van groot water, telden mee, waardoor de provincie toch niet als heel 'groen' uit de bus komt. En de afwezigheid van zee met zijn stranden telt zwaar, 'aangezien de nabijheid tot de zee of het IJsselmeer door veel mensen wordt gewaardeerd', aldus de onderzoekers. Daardoor valt Limburg volgens hen net buiten de top 3 van groenste provincies van Nederland, na Zeeland, Utrecht en Gelderland. Op dezelfde ranglijst van de veertig regio's die Nederland telt, staat Zuid-Limburg daardoor 'overall' op een zevende plaats, maar ook Midden- en Noord-Limburg staan nog in de bovenste helft van de ranglijst, waar Oost-Groningen en Delfzijl de hekkensluiters zijn.

(bron: Atlas voor Gemeenten / L1)

Op zoek naar een Limburgse NVM-makelaar in jouw buurt?

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring en prestaties op deze website te verbeteren. Lees onze privacyverklaring