Ongeoorloofde bemiddelingskosten bij (ver)huren? Pas op!

Ook NVM wijst al jarenlang op ongeoorloofde praktijken, bij het in rekening brengen van bemiddelingskosten. Het onterecht in rekening brengen van bemiddelingskosten is zowel schadelijk voor de consument als voor de bonafide makelaardij. Voor makelaars is er naast imago-schade ook sprake van oneerlijke concurrentie.

Misleiding

Bij het onderzoek van Consumentenbond kwam ook naar voren dat veel websites, die huurwoningen aanbieden, aanbod gebruiken van andere aanbieders zonder dat de makelaar van het object hier vanaf weet. Deze websites maken dus gebruik van een ‘vals’ aanbod van woningen. Echter vragen de websites wel aan de consument om eerst een abonnement af te sluiten om toegang te krijgen tot het woningaanbod. Dit was het geval bij twaalf van de negentien sites die Consumentenbond heeft onderzocht.

Inschrijfkosten in plaats van bemiddelingskosten

Vanaf 2015 is er duidelijke regelgeving voor bemiddelingskosten, lees er meer over: nvm.nl/bemiddelingskosten. Uit het onderzoek blijkt dat er vaak andere termen gebruikt worden in plaats van bemiddelingskosten, zoals ‘inschrijfkosten’. Maar het gaat er niet om hoe je de kosten noemt. Als het om verboden bemiddelingskosten gaat, blijven het verboden bemiddelingskosten, ook als je er een ander etiket op plakt. Ook doet het er niet toe of kosten eenmalig zijn of bijvoorbeeld maandelijks afgeschreven worden. Dat kosten periodiek afgeschreven worden staat vaak in de kleine lettertjes aangeduid, maar komt vaak als verrassing voor de consument.