Open Monumentendag en NVM slaan handen ineen om monumentale woonhuizen open te stellen

Open Monumenten Dag

 

 

De VriendenLoterij Open Monumentendag en NVM (Koninklijke Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen) vinden elkaar in de wens om monumentale particuliere woonhuizen die te koop staan, open te stellen voor een groot publiek tijdens Open Monumentendag. Dit resulteert het tweede weekend van september in een extra Open (monumentale) Huizen Dag die zoals gebruikelijk via funda gecommuniceerd zal worden.

Open Monumentendag wordt al sinds 1987 georganiseerd. Het is het grootste culturele evenement van Nederland. Tijdens het Open Monumentendag weekend worden duizenden monumenten gratis opengesteld voor het grote publiek. Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Harald de Boer, directeur van de stichting: ,,We zijn enorm enthousiast over de nieuwe samenwerking met NVM Makelaars. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met erfgoed en monumenten. Hoe meer monumenten meedoen, hoe beter. We zijn daarom blij om particuliere woonhuizen die te koop staan toe te kunnen voegen aan de meer dan 5.000 monumenten die al elk jaar meedoen met Open Monumentendag. Deze monumentale woonhuizen zijn tevens een verrijking voor het programma, omdat ze normaal nooit van binnen te bezichtigen zijn.’’

NVM Makelaars

NVM is met ruim 4.400 aangesloten makelaars/taxateurs de grootste ledenorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. Anneke Haak – Bronsema, Bestuurslid NVM Vakgroep Wonen: “Iedereen verdient een optimale plek voor woon- en werkgeluk. Nu en in de toekomst. Samen met onze partners zetten wij ons in om consumenten hierin optimaal van dienst te zijn. Wij zijn dan ook verheugd om samen te gaan werken met Open Monumentendag om nog meer particuliere monumenten mee te laten doen tijdens het weekend. Bijzondere monumentale woonhuizen die in de verkoop staan kunnen dit jaar op zaterdag 14 september ook hun deuren openen, waardoor de verkopers meer bezichtigingen kunnen verwachten, en bezoekers van Open Monumentendag een unieke kans krijgen deze woningen van binnen te bekijken.”

Nederlandse Spoorwegen

Open Monumentendag gaat deze editie ook communicatiekrachten bundelen met de Nederlandse Spoorwegen. Het thema ‘Routes, netwerken en verbindingen’ met als slogan ‘Onderweg!’ sluit naadloos aan bij de missie van NS: Nederland voor iedereen duurzaam bereikbaar maken. Er zijn bijna 90 (rijks)monumentale stations in Nederland. Drie daarvan hebben een bijzondere koninklijke wachtkamer, die op zichzelf meer dan een bezoek waard zijn.
“Nederland en NS zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als organisatie met een lange historie zetten wij ons al 188 jaar iedere dag in om Nederland vooruit te brengen. Het beheren en behouden van cultureel erfgoed is hier onderdeel van. Zo zorgen we ervoor dat huidige en toekomstige generaties hier kennis van kunnen nemen. Samen met Open Monumentendag willen we mensen daarom enthousiasmeren om het cultureel erfgoed op een duurzame manier te bezoeken”, aldus Michelle Kames, Brand & Reputation manager.

Partners

Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Fonds voor Cultuurparticipatie, Energie voor Elkaar, Restauratiefonds, WARP Systems en NVM. NS is deze editie van Open Monumentendag aangehaakt als communicatiepartner.

Over NVM

De Koninklijke Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. is opgericht in 1898. Met ruim 4400 aangesloten makelaars/taxateurs is de NVM de grootste ledenorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. De NVM behartigt de belangen van haar leden en het makelaarsvak en onderhoudt daarvoor contacten met alle betrokken partijen in het maatschappelijke en politieke veld.

Over de NS

NS is de grootste reizigersvervoerder in Nederland. Het bedrijf richt zich op duurzame bereikbaarheid. Iedere dag zetten ruim 20.000 betrokken collega’s zich weer in om Nederland vooruit te brengen. Ook houdt NS zich bezig met de ontwikkeling van stations en stationsgebieden.

Over Nederland Monumentenland

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Stichting Nederland Monumentenland maakt zich sterk om verbinding te leggen tussen mensen en monumenten. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.