Energielabel C: pro-actieve benadering door NVM Business-leden

Kantoren die in 2023 en 2030 respectievelijk geen energielabel C en A hebben, dreigen een stranded asset te worden. NVM Business steekt via een samenwerking met SGS Search de klanten van commercieel vastgoed makelaars een helpende hand toe met een one-stopshop adviseringstraject. Hier kunnen vastgoedeigenaren advies krijgen hoe hun bezit afdoende te verduurzamen.

Vanaf 1 januari 2023 moet een kantoor vanaf 100 m2 minimaal een C-energielabel hebben. Zo niet, dan mag het pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Met nog slechts ruim een jaar beschikt echter de helft van de kantoren nog niet over dit energielabel, blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Onverbiddelijk

Gerco van den Berg, programmamanager NVM: “Van de 65.000 kantoren die Nederland telt, heeft 40 procent een C-label of beter, aldus RVO. Weliswaar is van die 60 procent een groot deel überhaupt nog niet gekeurd en verwacht ik dat een groot aantal kantoren wel zal voldoen aan de eis.

Toch zijn er nog vele kantoren die snel verduurzaming behoeven. Het lijkt echter of de sense of urgency ontbreekt. Wellicht denken deze veelal kleinere beleggers dat de soep straks niet zo heet wordt gegeten als opgediend. Maar de wet is onverbiddelijk; een kantoor zonder C-label mag straks niet meer als kantoor gebruikt worden. Dat heeft grote gevolgen voor de huurprijs, de vastgoedwaarde en de verhandelbaarheid. Niet-duurzame kantoren dreigen een stranded asset te worden.”

Proactief

NVM Business wil eigenaren graag het juiste duwtje in de rug geven. “Daarom zijn we 1,5 jaar geleden met adviesbureau SGS Search een telefonische helpdesk begonnen. Zo stelden we commercieel vastgoedmakelaars in staat vastgoedeigenaren bij te staan. Met de deadline in zicht raden we onze leden nu aan hun klanten proactiever te benaderen.

Daartoe hebben we de samenwerking met SGS Search uitgebreid en een one-stop-shop in het leven geroepen. Naast telefonisch advies kunnen onze leden voor hun opdrachtgevers daar ook terecht voor een energielabel. Ook kunnen ze gedetailleerd advies krijgen hoe hun vastgoed minimaal aan een C-label te helpen.”

Paris-proof

Deze verduurzamingsstap is echter pas het begin, benadrukt Van den Berg. “In 2030 dienen kantoren gemiddeld al een A-energielabel te hebben. Bovendien moeten alle gebouwen aardgasvrij worden. Het eindbeeld in 2050 is een klimaatneutrale bebouwde omgeving.

Hoewel de meeste institutionele beleggers al druk bezig zijn hun vastgoed Paris-proof te maken, heeft het Nederland lang ontbroken aan handelingsperspectief.

Gelukkig belooft het kabinet in de net verschenen Miljoenennota in 2022 met een routekaart te komen voor de verduurzaming tot 2050 van utiliteitsgebouwen, cultureel en maatschappelijk vastgoed. Zo weten eigenaren waar ze aan toe zijn en kunnen ze hun investeringen erop afstemmen.”