De eerste paal is al geslagen, halverwege volgend jaar moet het er zijn: het nieuwe pand van NVM op bedrijven- terrein Papendorp in Utrecht. “Het wordt meer een visitekaartje dan nu het geval is”, licht projectleider Michiel Verlaak toe. “Het is een gebouw voor leden en van leden. Alles kan hier plaatsvinden.”

Nu is NVM nog gehuisvest in Nieuwegein. “Het huidige pand is gedateerd”, legt Verlaak uit. “Als je de volgende slag wil maken, moet je dat kantoorpand up-to-date maken. Dat vraagt om een ingrijpende renovatie die veel tijd en geld in beslag neemt. Daarbij heeft de gemeente ook andere ideeën met de huidige locatie. Dus moesten we gaan rondkijken naar een andere plek in de regio.”

Naar de gehele regio Utrecht, inclusief randgemeentes, is onderzoek gedaan. “Uiteindelijk is een kavel op Papendorp naar voren gekomen die aan alle eisen en wensen voldeed. Denk hierbij aan goede bereik- baarheid, ook via het openbaar vervoer. Maar ook ruimte, want ook ons opleidings- centrum Academie voor Vastgoed komt hier te zitten. Het hele jaar door komen er vele cursisten dagelijks naar dat pand toe, ook in de avonduren. Door alle cursuszalen is het gebouw daar straks uitermate geschikt voor. Ook komt er een modern bedrijfsrestaurant en is er voldoende parkeerruimte.”

Nieuwbouw

Omdat in de bestaande markt geen geschikt pand werd gevonden, is besloten om voor nieuwbouw te gaan. “Onze wensen en eisen zijn heel specifiek”, vertelt Verlaak. “We hebben serieus onderzoek gedaan en in de bestaande bouw was er geen pand beschik- baar dat aan al onze wensen qua locatie, bereikbaarheid en mogelijkheden om grote groepen te ontvangen, kon voldoen. Het pand moet daarnaast niet alleen interactie faciliteren maar vooral stimuleren.” Voor de bouw is gekozen voor Heembouw als hoofd- aannemer, Heembouw Architecten heeft het ontwerp voor haar rekening genomen. “Zij hadden het beste ontwerp en gaan het hele traject voor ons doen. Heembouw levert een bijna sleutelklaar pand op.” De NVM-leden hebben via de huisvestigingscommissie meegedacht over het nieuwe pand. “NVM is een democratie en dus heeft iedereen wat in te brengen. Dat zorgde voor een heel programma van eisen waarbij ook duurzaamheid heel belangrijk was”, benadrukt de voorzitter van NVM Business Sander Heidinga. Als bedrijfsmakelaar en partner bij Kuijs Reinder Kakes heeft Heidinga bijna dagelijks met dit soort vraag- stukken te maken. “De aanschaf of bouw van een kantoor is een ingewikkeld proces. NVM is een club van makelaars en taxateurs, hun gebundelde ervaring komt hier goed van pas. En er komen straks heel veel mensen over de vloer. Als vereniging willen wij juist kennis en data overdragen. Samen staan wij sterker en die gedachte moet het pand uitstralen”, stelt Heidinga. Door het samenkomen leer je van elkaar, voegt Verlaak toe. “Je wil het gebouw ook het centrum maken van alle makelaars en taxateurs van Nederland. Daardoor word je geïnspireerd en dat gebouw gaat dat ondersteunen.”

Vanwege de nieuwbouw is ook extra nagedacht over duurzaamheid. “Naast zonnepanelen en duurzame verlichting hebben wij bijvoorbeeld ook keramische tegels voor de gevels die honderd procent herbruikbaar zijn”, aldus de projectleider. “Zelfs het beton is voor een aanzienlijk deel gemaakt van gerecycled materiaal.”

Coronacrisis

Tijdens het ontwerpen van het gebouw kwam ook de coronacrisis om de hoek kijken. Dat zorgt voor andere behoeftes. “Veel mensen werken nu thuis. En de gedachte is dat ook na

de coronacrisis een deel van het werk vanuit huis wordt gedaan. Echter, het leeuwendeel zal toch weer vanuit kantoor gedaan worden. En naast de werkplek, zal het kantoor ook vooral de ontmoetingsplek worden. We zijn bevestigd in het proces dat wij al in gang hadden gezet. Er komen voldoende overleg- ruimtes en plekken om te flexwerken.”

De behoefte om elkaar te ontmoeten zal inderdaad blijven, merkt Heidinga op. “Mensen zijn nu ook heel blij dat ze naar de zaak mogen om anderen te ontmoeten. Dat samenkomen, daar gaat het ook vooral over in dit nieuwe gebouw. Dat geldt zowel voor NVM-medewerkers als voor NVM-leden.”

Besluit herbevestigd

Hoewel het akkoord voor de bouw al voor het uitbreken van de coronacrisis was gegeven door de NVM-leden, is het ook nog eens herbevestigd. “In april van 2020 hebben wij de ledenraad gevraagd of het nog steeds een goed plan was en of wij het wel of niet moesten doen”, vertelt Heidinga. “Uiteindelijk hebben wij een stevige herijking gemaakt waarna de ledenraad heeft besloten de bouw door te zetten. De discussie is met vernieuwde kennis gevoerd en het eerdere besluit is bekrachtigd. Vervolgens hebben wij een nog iets betere deal met de aannemer weten te maken.”

Volgens Heidinga is het nieuwe onderkomen een veelzijdig gebouw gericht op kennis- overdracht. “Daar is het ontwerp ook op gebaseerd. Je kan elkaar daar ontmoeten, het heeft een zalencentrum, het NVM-bureau is daar gevestigd en wij kunnen daar ook onze ontwikkelingen etaleren in beeld en geluid. Het is dus zeker niet alleen maar een kantoor, het is veel meer dan dat.”